Home Lifestyle & Travel Lifestyle Wanneer eensaamheid jou enigste vriend is

Wanneer eensaamheid jou enigste vriend is

Die konsep van eensaamheid raak vining ‘n ernstige kwessie in ons moderne samelewing, en word selfs na verwys as die plaag van die 21ste eeu. Dit word ook dikwels in vergelyking gestel met ander wêreldwye sosiale pandemies, soos vetsug, dwelmmisbruik en rook. Maar wat is eensaamheid werklik, en hoe slaan ‘n mens dit hok?

Tot onlangs is eensaamheid slegs as a ‘n simptoom van ander sielkundige kwessies, soos depressie en angs, bestudeer. Maar, danksy ontluikende navorsing moedig kenners aan dat eensaamheid eerder as ‘n konsep op sy eie bestudeer moet word, eerder as bloot ‘n simptoom van ‘n spesifieke patologie. Hierdie navorsing dui aan dat eensaamheid ‘n ernstige kwessie met unieke gevolge is, sowel as dat alle mense eensaamheid in ‘n stadium
van hul lewens ervaar.

Die wetenskap agter eensaamheid lê in die feit dat die mens ‘n sosiale wesen is wat ‘n evolusionêre behoefte ervaar om sosiaal ingesluit te voel en aan ‘n groep te behoort. Daarom word eensaamheid ervaar wanneer tekortkominge in hierdie sosiale verhoudings ontstaan. Aangesien die gemiddelde persoon ongeveer 80% van hul tyd in die geselskap van ander spandeer, is dit dus geen verrassing nie dat wanneer iets kortkom binne
hierdie geselskap, mense sosiale pyn in die vorm van eensaamheid ervaar.

Tog is dit is belangrik om nie eensaamheid met alleenwees te verwar nie. Inteendeel, ‘n individu kan selfs tussen mense eensaamheid beleef, omdat eensaamheid nie afhanklik is van die grootte van die sosiale groep nie, maar eerder die subjektiewe persepsie van alleen voel. Die gevoel van eensaamheid gaan dus gepaard met gevoelens van verwerping,
hopeloosheid, melankolie en self-isolasie wanneer sosiale verhoudings nie ‘n individu se subjektiewe sosiale behoeftes vervul nie.

- Advertisement -

Die gevolge van eensaamheid op mense van alle ouderdomme is ook rede vir kommer. Navorsing toon byvoorbeeld dat individue wat eensaam is oor die algemeen meer geneig is om hul geld roekeloos spandeer en betrokke te raak in self-vernietigende sosiale gedrag, soos dwelmmisbruik en misdaad. In jonger individue is eensaamheid dikwels een van die redes vir laer akademiese prestasies en hoër uitsaksyfers in skole en universiteite.
Eensaamheid hou ook verband met fikiese kwale, soos hoë bloeddruk, kardiovaskulêre risikofaktore, en selfs die bevordering van Alzheimer se siekte.

Maar daar is ‘n lig aan die einde van ‘n eensame tonnel. Sluit aan by ‘n gemeenskap waar jy ander help – jy sal sodoende voel jy dien ‘n goeie doel, en sal ook nuwe mense ontmoet. Kry ‘n stokperdje waaroor jy passievol is en spring pens en pootjies daarin. Begin ‘n dankbaarheids-joernaal en skryf elke dag iets daarin waarvoor jy dankbaar is – studies het al bewys dat mense wat meer ingestel is op dankbaarheid, ook dikwels minder eensaam voel. En, wanneer die eensaamheid te veel raak, praat met iemand wat nie net na
die woorde uit jou mond sal luister nie, maar ook die waarhede in jou hart.

Text: Izelle van Tonder

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Dairy hacks to get more goodness, for much less…

If you want to save your food and money, make sure that you know how to properly handle and store dairy products. Stick to...

Braised chicken winter casserole…

Cooking up a storm and tucking into a time-honoured family recipe is what winter comfort food is all about … especially when the dish...

Five clever ways to exercise using a chair

Let’s face it, when the mornings are cold and dark, the 5am gym routine very quickly becomes much less appealing than staying home …...

Show dad some love with these brekkie-in-bed ideas

While all dads are different, one thing we know is that the best way to any man’s heart is through his stomach. Kershnee Kallee, Marketing...

Wine for the Old Man

Spoil dad with a bottle of seriously good wine On Father’s Day this month, three generations of the Pentz family, Peter Pentz senior (The Old...